Provisioncy
Provisioncy geeft inzicht in de snelheid en productiviteit van een medewerker. Dit cijfer laat zien in hoeverre iemand op norm zit. De norm wordt meestal weergegeven als 100% of 1.
Het is logisch dat een nieuwe medewerker minder snel is in het afhandelen dan een ervaren medewerker. Daarom is het gebruikelijk om nieuwe medewerkers in hun eerste weken niet voor 100% mee te nemen in de productie. Planning houdt na de instroom van nieuwe medewerkers rekening met een lagere procisioncy voor deze medewerkers. Hieronder een grafiek waarin de eerste 13 weken van instroom is gemeten.

In veel gevallen wordt door WFM een eenvoudigere stap gehanteerd bij instroom, namelijk: het ophogen van de algehele AHT. Er zit echter een groot verschil in het ophogen van de AHT of het invoeren van een provisioncy op medewerkerniveau. Bij het ophogen van de AHT gaat de planningstool er vanuit gaat dat iedereen gemiddeld een hogere AHT heeft: bijvoorbeeld ook tijdens avonddiensten waar geen nieuwe medewerkers zijn ingepland.
Bij plannen met provisioncy kijkt de planner naar de AHT op medewerkerniveau. Dit geeft een nauwkeuriger resultaat.
Het is daarom beter te plannen met provisioncy en bij het opleveren van het rooster en later bij de rapportages, de hogere AHT te verklaren door de van instroom nieuwe medewerkers. 

WFM Consultancy
Postbus 166
2394 AN Hazerswoude

@: info@WFM
M: +31 6 48 11 03 28